Dzielniki
Krzysiek: Jeśli liczba a ma n dzielników, liczba b, ma m dzielników to czy liczba ab ma m*n dzielników?
18 lut 12:34
===:
nie musi
18 lut 12:37
Programista: nie
18 lut 12:37
Jerzy:
Jest równa: m+ n − 1 ( jeśli się nie powtarzają, oprócz jedynki)
18 lut 12:38
Programista: Jerzy, nieprawda.
18 lut 12:42
Jerzy:
8 ( 1,2,4,8 ) = 4
9 (1,3,9) = 3
8*9 (1,2,3,4,8,9) = 6 ( 4 + 3 − 1)
....a może się mylę ?
18 lut 12:48
Programista: Przemyśl to co napisałeś
18 lut 12:53
===:
a może ∩
18 lut 12:53
Jerzy:
Upsss ... wycofuję post 12:38 oraz 12:48
18 lut 12:56
Mila:
1) 8=23 4 dzielniki
9=32 3 dzielniki
23*32=72 (4*3)=12 dzielników
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
8=23 4 dzielniki
36=22*32 9 dzielników
8*36=23*22*32=
=25*32 18 dzielników ≠36
odp. Nie.
Możesz teraz uogólnić
18 lut 15:00