wqd
KKrzysiek: Nie wiem jak to dalej ruszyc
(2+2i)
1/4
|Z| = 2
√2
Z = |z|(cosf + isinf)
| | √2 | | √2 | |
Z = (2√2)1/4 ( cos |
| π + i sin |
| π) |
| | 2 | | 2 | |
17 lut 23:41
KKrzysiek: Z= |Z|n (cos nφ + isin nφ)
17 lut 23:43
Metis: Znając cosφ oraz sinφ oblicz φ
17 lut 23:45
17 lut 23:46
Metis: | | 1 | |
Później n= |
| i φ które obliczysz wstawiasz do wzoru który podałeś i wszystko pięknie |
| | 4 | |
wychodzi
17 lut 23:46
KKrzysiek: aaaaaaaaa
17 lut 23:46
KKrzysiek: @Metis, dalej tego nie widzę, jak mam policzyć φ z cos oraz sin?
17 lut 23:48
KKrzysiek: 23:46, źle napisałem
17 lut 23:49
KKrzysiek: Właśnie bez tego φ z sin i cos nie potrafię ruszyć dalej.
17 lut 23:49
KKrzysiek: | | √2 | |
Inaczej... nie wiem ile to cos |
| π, o to mi chodzi tak naprawdę |
| | 2 | |
17 lut 23:51
KKrzysiek: Reasumując, wszystko jest policzone, ale głównie chodzi mi o przejście przez to 23:51
17 lut 23:53
17 lut 23:54
KKrzysiek: @Metis, tak tak, wiem o tym, ale chodziło mi o problem 23:51
17 lut 23:54
KKrzysiek: Czy masz jakiś pomysł na to?
17 lut 23:55
Metis: | | 1 | | π | | 1 | | π | |
...=(2√2)14*(cos( |
| * |
| +isin( |
| * |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
17 lut 23:57
KKrzysiek: | | 1 | | π | |
Jak to zrobiłeś |
| * |
| ? |
| | 4 | | 4 | |
17 lut 23:59
Metis: Krzysiek , podstawiasz do wzoru, który napisałeś

z
n= |z|
n (cos(nφ) + isin(nφ))
U ciebie:
z=2+2i
|z|=2
√2
oraz
18 lut 00:01
KKrzysiek: ja pier*** , ale jestem głupi , źle podstawiłem i stąd ten problem
dzięki
18 lut 00:02
Metis: Spokojnie

Nie jesteś głupi
18 lut 00:02
Metis: Wyjdą brzydkie liczby z tych cos i sin
18 lut 00:03
KKrzysiek: Muszę chyba przejść na tryb dzienny, a nie nocny.
18 lut 00:03
Metis: Ja preferuję nocny
18 lut 00:04
KKrzysiek: w sumie ja też

, ale przez ostatni tydzień nie widziałem słońca
18 lut 00:07