udowodnij, że jest bijekcją oraz wskaż funkcję odwrotną
shadof: f(n)= n/2 dla n parzystych
−(n+1)/2 dla n nieparzystych
17 lut 22:50
Adamm: dziedzina, przeciwdziedzina
17 lut 22:51
shadof: Czy istnieje taka funkcja 𝑓:𝑁→𝑍, która jest bijekcją? Jeżeli tak, to wskaż taką funkcję i
wykaż, że jest bijekcją oraz wskaż funkcję do niej odwrotną. Jeżeli nie, to odpowiedź
dokładnie uzasadnij.
generalnie tak wygląda polecenie.
17 lut 22:53
shadof: n − naturalne z − całkowite
17 lut 22:54
Adamm: łatwo wykazać że jest iniekcją
f(2n)=f(2m) ⇒ m=n
f(2n+1)=f(2m) ⇒ m+n=−1 co jest niemożliwe
myślę że suriekcję przez indukcję
17 lut 22:59