Elastycznośc funkcji
xyz: Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak rozwiązać takie zadanie ?
Wyznaczyć elastyczność dla f(x) = √100−x2 w punkcie 8.
17 lut 22:35
Adamm: co prawda nie wiem co to jest elastyczność, pierwszy raz się z czymś takim spotykam
| | f'(x) | |
ale wyszukałem na to wzór Ex= |
| *x |
| | f(x) | |
teraz podstawiając 8 mamy
17 lut 22:43
Adamm: to najwyraźniej zapisuje się
| | f'(x) | |
Exf= |
| *x a nie tak jak napisałem |
| | f(x) | |
również
17 lut 22:50
hej: A czy f'(x) to nie powinno być 1/2√100−x2 ?
17 lut 23:04
Adamm: nie, patrz pochodna funkcji złożonej
17 lut 23:07