dsfsdf
KKrzysiek: Pierwiastek 4ego stopnia z 2+2i.
Jak to policzyć?
Mam (x+yi)4 = 2+2i
jest jakiś inny sposób na to? może do postaci trygonometrycznej?
17 lut 21:19
5-latek: Tak
Do postaci trygonometrycznej i potem masz juz wzor na pierwiastkowanie
17 lut 21:30
KKrzysiek: Dzięki 5−latek, właśnie tak myślałem
17 lut 21:33
Mila:
| | π | |
I będzie problem z cosinusem |
| . |
| | 16 | |
17 lut 21:43
KKrzysiek: @Mila
Zmartwiłaś mnie
17 lut 21:46
Adamm: | | π | |
cos( |
| )=√(1+cos(π/8))/2=√(1+((1+cos(π/4))/2)1/2)/2 = |
| | 16 | |
=
√1+(2+√2)1/2/2
17 lut 21:46
KKrzysiek: @Adamm, z jakich sposobów korzystasz by to obliczyć?
17 lut 21:48
Adamm: pomyliłem się, w ostatnim kroku powinno być
√2+√2+√2/2
17 lut 21:48
17 lut 21:48
piotr: z0 = 2√2eiπ/8
z1 = z0eiπ/2
z2 = z1eiπ/2
z3 = z2eiπ/2
17 lut 21:48
Adamm: bardzo proste, to sinusa też jest
17 lut 21:49
KKrzysiek: dzięki
17 lut 21:49
5-latek: Milu
Dawniej pisano kąty w stopniach np cos153o 45' i nikomu to nie przeszkadzalo
17 lut 21:52
piotr: *poprawka:
z0 = 8√8eiπ/16
17 lut 21:53
Adamm: sin(π/16)=√(1−cos(π/8))/2=√2−2√[2+2cos(π/4)]/2/2=√2−√2+√2/2
17 lut 21:54
Mila:
4√2+2i
|2+2i|=
√8
| | | | | |
zk=4√√8*( cos |
| +i sin |
| ), k∊{0,1,2,3} |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
z0=8√8*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 16 | | 16 | |
i tak zostaw, pozostałe też
18 lut 00:03