tryg
Mirror2: Rozwiaz rownanie sin3x + sinx = sin2x
Jakieś pomysły z czego skorzystać?
17 lut 21:17
5-latek: Moze najpierw dla lewej strony
sinα+sinβ
17 lut 21:26
Mirror2: sin3x + sinx = 2sin2x cosx
2sin2x cosx = sin2x
2sin2x cosx − 2sin cos =0
?
17 lut 21:42
piotr: 2 sin2x ( cosx − 1/2 ) = 0
x=kπ/2 ∨ x=−π/3 + 2kπ ∨ x=π/3 + 2kπ
17 lut 21:43
Mirror2: Dzięki
17 lut 21:46
Mirror2: Czemu jak 2sin2x = 0
To tylko sinus musi być 0?
Jak cos bedzie 0 to tez się przecież zeruje, bo sin2x = 2sinx cosx
17 lut 21:51
piotr: sinx=0 dla x=kπ, cosx=0 dla x=π/2 +kπ
suma tych rozwiązań daje x=kπ/2, co wyżej wynikało z sin2x=0
17 lut 22:02
piotr: k∊C (całkowitych)
17 lut 22:03
Mirror2: A cosx = 1/2
?
17 lut 22:06
Mirror2: ?
17 lut 22:41