ciąg
LALA: Kwadrat K1 ma bok długości 16. Tworzymy ciąg kwadratów w następujący sposób: środki
boków kwadratu K1 są wierzchołkami kwadratu K2, środki boków kwadratu K2 są wierzchołkami
kwadratu K3,... środki boków kwadratu Kn są wierzchołkami kwadratu Kn+1. Pole kwadratu K9
jest równe:
A.4 B.2 C.1 D.1/2
17 lut 21:16
Eta:
C)
17 lut 22:16
Księżna Łucja: a
1=8(połowa boku)
a
2=
√82+82=4
√2
a
1*q=a
2
8q=4
√2
| | √2 | | 1 | |
a9=a1*qn−1=8*{ |
| }8= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| *2=1 − bok "9 kwadratu" |
| 2 | |
P=1*1=1
17 lut 23:01
Eta:
Wartości pól tych kwadratów maleją o połowę
zatem tworzą ciąg geometryczny
P
1,P
2,P
3,.....
| | 1 | |
to P9=P1*q8 ⇒ P9=28* |
| =1 |
| | 28 | |
Odp: C
18 lut 01:18
Eta:
18 lut 01:29
Adamm: a potrafisz obliczyć sumę obwodów wszystkich takich kwadratów?
18 lut 01:36
Adamm: oczywiście nie mówię do Ety, ani Księżnej tylko do autorki
18 lut 01:41
Eta:
Robisz mi egzamin?
| | a1 | | √2 | |
S= |
| a1=4*16 , q= |
| <1 |
| | 1−q | | 2 | |
18 lut 01:47
Adamm: Eta, kiedy w wielokąt można wpisać elipsę?
kiedy można taką elipsę opisać na wielokącie?
18 lut 02:00
18 lut 16:48
Adamm: dziękuję
18 lut 16:57
Eta:
18 lut 17:01
LALA: Okazało się łatwe! Dziękuję!
18 lut 21:49