matematykaszkolna.pl
Algorytm sprawdzający czy punkt leży w trójkącie Taki jeden: Witam, chciałbym zaimplementować algorytm sprawdzający czy punkt leży w trójkącie. Szukałem algorytmu matematycznego i znalazłem coś takiego: http://www.math.us.edu.pl/~pgladki/faq/node105.html Jednak nie rozumiem co oznacza np: APx, A to wierzchołek, P również, więc x to odległość od nich na osi x ? Dobrze rozumiem? Ogólnie to czytałem że ten algorytm nie jest do końca dokładny i ponoć wykorzystanie współrzędnych barometrycznych będzie lepszym rozwiązaniem, ale napisany przeze mnie program wykorzystujący je nie działał prawidłowo. Narazie zresztą nie chodzi mi o dokładność, więc prosiłbym o wyjaśnienie zapisu algorytmu podanego w linku. Dziękuję.
17 lut 20:43
Taki jeden: barycentryczne* nie barometryczne
17 lut 20:47
Adamm: Ap to współczynnik prostej QR przy x
17 lut 20:50
Adamm: nie rozumiem jednak co można przyjąć za x, y tam na dole chyba nie może to być dowolny punkt
17 lut 20:58
Adamm: dobra, już rozumiem to mają być przeciwległe wierzchołki
17 lut 21:02
Taki jeden: Hmm, możesz rozwinąć termin współczynnik prostej?
17 lut 21:07
Adamm: rysunekmasz jakąś prostą na przykład 2x−3y+1=0 prostą wyznaczasz tak żeby przechodziła przez 2 wierzchołki zapis nie jest jako funkcja liniowa y=ax ponieważ tutaj linia może być np. x−2=0 co nie jest już funkcją, ale jest linią
17 lut 21:10
Dziadek Mróz: Według wzoru na prostą przechodzącą przez dwa punty (podanego wyżej) piszemy równania prostych, zawierających boki trójkata:
17 lut 21:12
Taki jeden: Czyli że sumujemy współczynniki prostej która składa się z dwóch przeciwległych wierzchołków i dodajemy to do Cp które oznacza..?
17 lut 21:16
Adamm: rysuneknie rozumiesz, widać pokażę na przykładzie P=(1; 2), Q=(2; −1), R=(1;0) konstruujesz proste Ap*x+Bp*y+Cp=0 podstawiasz punkty Q oraz R dostając układ równań Ap*2−Bp+Cp=0 ∧ Ap+Cp=0 stąd mamy Cp=−Ap oraz Bp=Ap Ap*x+Ap*y−Ap=0 x+y−1=0 <− prosta przechodząca przez Q oraz R dalej, Aq*x+Bq*y+Cq=0 Aq+2*Bq+Cq=0 ∧ Aq+Cq=0 stąd Cq=−Aq oraz Bq=0 Aq*x−Cq=0 x−1=0 <− prosta przechodząca przez P i R dalej, Ar*x+Br*y+Cr=0 Ar+Br*2+Cr=0 ∧ Ar*2−Br+Cr=0
 1 5 
Br=

Ar oraz Cr=−

Ar
 3 3 
czyli prosta to 3x+y−5=0 < przechodzi przez P oraz Q teraz idziesz dalej z algorytmem
17 lut 21:31
g: rysunektest można oprzeć na iloczynach wektorowych AP x AB ≥ 0 BP x BC ≥ 0 CP x CA ≥ 0
17 lut 23:07