ciągi
mat1510: Trzy liczby, których suma jest równa 28, tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są również kolejno
wyrazami pierwszym, drugim i czwartym ciągu arytmetycznego.
x,y,z−ciąg geometryczny
a
1;a
2;a
4 − ciąg arytmetyczny
a
1=x a
2=y a
4=a
1+3r
a
2−a
1=r ⇒ y−x=r
→ a
4=x+3(y−x)=x+3y−3x=3y−2x →a
4=3y−2x
skąd mam wziąć niewiadomą Z ?

? ? ? ? ? pół godziny myślę (niech ktoś spr czy u góry dobrze
licze )
17 lut 19:27
Pytający: xz=y2
17 lut 19:34
Eta:
Można też tak:
te wyrazy ciągu arytmetycznego z treści zadania : a, a+r, a=3r
zatem
a, a+r, a+3r −−− tworzą ciąg geom. ⇒ (a+r)
2=a(a+3r)⇒ ...... r(r−a)=0
to r=0 −−− ciąg stały lub r=a
mamy
a+a+a=28 lub a+2a+4a=28 ⇒ a=4 to i r=4
| | 28 | |
a= |
| lub a=4, b=8, c=16 |
| | 3 | |
a=b=c=28/3
17 lut 19:51
Eta:
W pierwszej linijce oczywiście ma być: : a, a+r , a+3r
17 lut 19:54