Pole czesci na zewnatrz
5-latek:

POdstawa AB trojkata rownoramiennego ABC jest srednica okregu o danym promieniu R
Kąt C jest ostry i rowna sie α
Obliczyc pole powierzchni tej czesci trojkata ktora lezy na zewnatrz okregu
Jednak zanim przejde do obliczen mam pytanie
Dlaczego kąt DOA jest rowny katowi ACB?
17 lut 19:12
Adamm: trójkąt ADO jest równoramienny
łatwo jest znaleźć kąt BAC
17 lut 19:28
5-latek: Dzieki , juz widze

180−2*(90−0,5α)= 180−180+α= α
Teraz
P
DCEF= P
ABC−2*P
AOD−P
DOEF
| 1 | |
PABC= R*Rctg0,5α= R2*ctg |
| α |
| 2 | |
| 1 | | 1 | |
PAOD= |
| R*R*sinα= |
| R2*sinα |
| 2 | | 2 | |
natomiast mam problem z wyliczeniem tego obszaru DOEF
17 lut 19:41
Adamm: pole wycinka kołowego
| 180o−2α | |
to |
| całego koła |
| 360o | |
17 lut 19:46
Adamm: stopnia można zamienić na radiany, będzie bardziej widocznie
17 lut 19:47
5-latek: | 1 | | π | |
We wskazowce jest PDOFE= |
| OD2*∡DOE= |
| (90−α)*R2 |
| 2 | | 180 | |
TO wnioskuje tak
Kat DOE= 180
o−2α
OD= OE= R wobec tego OD
2=R
2
17 lut 19:52
Adamm: więc nie wiem o co chodzi autorowi
17 lut 19:53
5-latek: | 1 | |
Zastanawia mnie to |
| jakby liczyl pole trojkata |
| 2 | |
17 lut 19:58
Adamm: P=πr
2 to pole pełnego wycinka
nie widzę w tym nic dziwnego
17 lut 20:01
5-latek: Powoli
| α | |
Pole wycinka = |
| *πR2 |
| 360 | |
| 180−2α | | 180 | | 2α | | 1 | | α | |
Pwyc= |
| *πR2= ( |
| − |
| )*πR2=( |
| − |
| )*πR2 |
| 360 | | 360 | | 360 | | 2 | | 180 | |
Dobrze to zrobilem ?
17 lut 20:13
Adamm: 180 powinno być w stopniach
jak nie chcesz używać stopni to zamień na radiany
17 lut 20:15
5-latek: Tutaj α to bedzie kąt DOE a on jest rowny 180−2α
17 lut 20:15
5-latek: Tak Adamm licze to w stopniach ale ich nie pisze .
Dobrze to policzylem ?
17 lut 20:17
Adamm: tak
17 lut 20:18
5-latek: dziekuje

To teraz pole tego obszaru na zewnatrz
| 1 | | 1 | | α | |
PDFEC= R2[ctg |
| α−sinα−( |
| − |
| )*π] |
| 2 | | 2 | | 180o | |
17 lut 20:28
Adamm: jest
17 lut 20:35
5-latek: To ok

Jutro w pracy juz nie bede nad nim myslal
17 lut 20:37