Prawdopodobieństwo (proszę o wytłumaczenie) :)
Julian98: w szufladach o numerach 1,2,3 rozmieszczono 3 kule białe,3czarne i 3 zielone.
Oblicz prawdopodobieństwo tego że w każdej szufladzie będą kule (kule i szuflady rozróżnimy)
a)tego samego koloru
b)trzech kolorów
Ω=3
9
znalazłem odp i jest tak tak:
dla przyykładu a |A|=3!
i w przykładzie b |B|=3!*3!*3! nie wiem dlaczego tak jest.
Bardzo proszę o wyjaśnienie

Z góry dziękuje
Mila:

a)
|A|=3! permutacja , NZC,NCZ, ...
b)
|B|=3!*3!*3! kule w każdej szufladzie mogą być umieszczone na 3! sposobów