Powiedzmy... macierze...
52: Witam wszystkich

Mam pytanie, bo już trochę uleciało z głowy.
Mam układ równań, 3 równania i 4 zmienne, muszę wyniki zmiennych uzależnić od jednej zmiennej i
mogę to zrobić metodą eliminacji Gaussa ?
17 lut 18:31
qwer: tak
17 lut 18:37
52: Okej trochę się pogubiłem...
Zrobiłem to metoda Gausa Jordana
Polecenie: Rozwiąż układ równań:
−2y+z−u=3
2x+y−z+2u=1
−2x+y−u=−4
Zapisałem to w ten sposób
0 −2 1 |1 3
2 1 −1 |−2 1
−2 1 0 |1 −4
następnie wiersz 2 + wiersz 3
0 −2 1|1 3
0 2 −1|−1 −3
−2 1 0|1 −4
Następnie wiersz 1 + wiersz 2
0 0 0|0 0
0 2 −1|−1 −3
−2 1 0|1 −4
Rozwiązywać dalej jakby nic się nie stało ?
17 lut 19:01
qwer: jeśli w którymś momencie wychodzą same zera w wierszu to się go skreśla i rozwiązuje dalej
17 lut 19:06
52: Ok, ale będę miał 2 równania i znowu większa liczba niewiadomych niż równań.
Nie podoba mi się ten przykład.
17 lut 19:11
qwer: jeśli masz układ równań kwadratowy to możesz za pomocą Cramera ale w
innych przypadkach wszystko Gaussem. Generalnie to jak jest kwadratowy układ to Gaussem też
można tylko wiadomo jak jest więcej niewiadomych to wychodzą parametry.
17 lut 19:14
52: x=−2y−u−3
z=−0,5y−0,5u+2
Mogę zrobić tak, że niewiadomymi będą x i z, a parametrami y i u ?
17 lut 19:20
qwer: tak wynik wyjdzie taki sam tylko parametr będzie inna literką oznaczony
17 lut 19:24