Prawda fałsz
Marta: W Δ prostokątny ABC wpisano okrąg o środku S, Kąt CAB jest prosty.
I. Kąt CSB ma miarę 135 stopni? P/F
II. Kąt CSA ma miarę 135 stopni? P/F
III. Nie można obliczyć miary kąta ASB? P/F
PRAWDA/FAŁSZ?
17 lut 17:34
Adamm:

F, F, P
17 lut 17:36
5-latek: Adamm nie w okrag wpisano trojkat .
17 lut 17:42
Marta: Ale tu jest okrąg opisany na Δ , a w poleceniu okrąg jest wpisany w Δ
17 lut 17:42
Adamm:

kąt CSB = 180
o − (kąt C + kąt B)/2 = 135
o
kąt CSA = 180
o − (kąt A + kąt C)/2 = 135
o − (kąt C)/2
podobnie z kątem ASB
P, F, F
17 lut 17:47
5-latek: To zrob sama rysunek
Gdzie lezy srodek okregu wpisanego w trojkt?
17 lut 17:47
Adamm: wystarczy wiedzieć że punkty styczności prostych z okręgiem oraz punkty przecięcia się
stycznych dzielą te styczne na odcinki równej długości (np. z podobieństwa trójkątów)
17 lut 17:51
Janek191:
17 lut 17:51
Marta: Dobra,nadal nie rozumiem
17 lut 18:00
Janek191:
Odcinki : AS, BS i CS leżą na dwusiecznych kątów: ∡ A, ∡ B i ∡ C
17 lut 18:05