funkcja różniczkowalna
qwer: O funkcji f dwukrotnie różniczkowalnej na przedziale (−1, 1), której pochodna
f' jest funkcją ściśle rosnącą (tzn. f'(x1) < f'(x2) jeśli x1 < x2)
oraz f'(0) = 0 można powiedzieć, że:
(a) nie ma w punkcie x = 0 punktu przegięcia,
(b) jest funkcją wklęsłą,
(c) ma w punkcie x = 0 minimum lokalne.
17 lut 16:45
Adamm: a), c)
17 lut 16:50
qwer: jesteś w stanie mi to jeszcze jakoś wytłumaczyć? jaka jest zależność tego i o co chodzi z
funkcją ŚCIŚLE rosnącą ?
17 lut 16:56
Adamm: ściśle rośnie tzn. nie ma przedziałów w których funkcja jest stała
punkt przegięcia jest wtedy kiedy pochodna zmienia się z rosnącej na malejącą lub na
odwrót, ale funkcja jest rosnąca na całym przedziale
funkcja nie jest wklęsła ze wzgląd na monotoniczność pochodnej
w punkcie x=0 ma minimum lokalne chyba rozumiesz czemu
musi być f(x)<0 dla x∊(−1;0) oraz f(x)>0 dla x∊(0;1) z założenia
17 lut 17:02
Adamm: pomyłka
oczywiście miało być f'(x)<0 oraz f'(x)>0
17 lut 17:02
qwer: ok c rozumiem jak najbardziej ale z Twojej wypowiedzi wynika, ze punkt przegięcia możemy
określić
bez drugiej pochodnej, to zabrzmiało jak po prostu WW ekstremum ,a nie punktu przegięcia,
nie bardzo to rozumiem
17 lut 17:07