suma szeregu
pyszczek: W zadaniu które wrzuciłem wcześniej wkradł się błąd także poprawiam i mam nadzieję,
że teraz ktoś pomoże

obliczyć sumę szeregu ∑1/3
n *cos(nπ) (n=1, n→
∞)
17 lut 15:37
Adamm: dla parzystych n=2k
mamy cos(2kπ)=cos(0)=1
dla nieparzystych n=2k+1 mamy cos(2kπ+π)=−1
to jest szereg geometryczny o ilorazie −1/3
17 lut 15:40
karty do gry: cos(π) = ?
cos(2π) = ?
cos(nπ) = ?
17 lut 15:40
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | |
S=− |
| * |
| =− |
| |
| | 3 | | 1−(−1/3) | | 4 | |
17 lut 15:42
pyszczek: wolfram pokazuje że jest to −1/4 ale skąd

?
17 lut 15:42
pyszczek: ok.. im bliżej egzaminu tym większe zaćmienie

dzięki wielki to było takie proste
17 lut 15:44
g: cos(nπ) = (−1)
n
czyli że to jest suma ciągu geometrycznego a
1 = q = −1/3
17 lut 15:44