kot
PrzyszlyMakler: Oblicz ile jest możliwości, aby wypadła co najmniej jedna jedynka i co najmniej 1 szóstka w 6
rzutach symetryczną sześcienną kostką.
Z odpowiedzi wiem, że to jest 30, jednak ja chcę zapytać dlaczego nie wychodzi z wydarzenia
przeciwnego?
P(AnB) = wypada co najmniej jedna 1 i co najmniej 1 6
P(AnB)'= nie wypada w trzech rzutach ani '1' ani '6'.
P(AnB)'= 43 = 64
P(AnB) = 216−64= 152
Dlaczego tak nie można?
17 lut 14:30
PrzyszlyMakler: Chyba rozumiem, że chodzi o prawa demorgana
17 lut 14:33
Adamm: zdarzenie które uważasz za przeciwne to A'∩B'
17 lut 14:38
Adamm: zdarzenie przeciwne do danego to nie wypada jedynka lub nie wypada szóstka
17 lut 14:39
Adamm: zbiorami będzie to A'∪B'
17 lut 14:41