obliczyć sprzężystość
bianaa: dana jest liczba zespolona z=x+ iy. Jaka jest postać liczby sprzężonej do tej liczby
i jaki jest związek argumentów liczby "z" oraz liczby sprzężonej do niej?
Oblicz : (−1+i)10− 5/2+i
17 lut 14:14
Pytający:

z=x+iy
sprzężenie: z
*=x−iy
związek argumentów: −arg(z)=arg(z
*)
|−1+i|=
√2
| | 3π | | 3π | | 3π | | 3π | |
(−1+i)10 = √210(cos(10* |
| )+isin(10* |
| ))=32(cos |
| +isin |
| ) =−32i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
(−1+i)
10−5/2+i=−32i+5/2+i=5/2−32i
17 lut 15:49
Jerzy:
(−1+i)10 = [(−1 +i)2]5 = (−2i)5
17 lut 15:52