calka
Krzysiek: ∫sin(lnx)=
17 lut 14:14
Jerzy:
Przez części:
| | cos(lnx) | |
u = sin(lnx) u ' = |
| |
| | x | |
v' = 1 v = x
17 lut 14:18
Krzysiek: A przez podstawienie da sie?
17 lut 14:24
XL: najlepeij z definicji
17 lut 14:25
Adamm: t=lnx
∫e
tsin(t)dt = e
tsin(t)−∫e
tcos(t)dt =e
tsin(t)−e
tcos(t)−∫e
tsin(t)dt
| | et(sin(t)−cos(t)) | |
∫etsin(t)dt= |
| +c |
| | 2 | |
| | x(sin(lnx)−cos(lnx)) | |
∫sin(lnx)dx = |
| +c |
| | 2 | |
17 lut 14:33
Adamm: ∫sin(lnx)dx = xsin(lnx)−∫cos(lnx)dx = xsin(lnx)−xcos(lnx)−∫sin(lnx)dx
| | x(sin(lnx)−cos(lnx)) | |
∫sin(lnx)dx= |
| +c |
| | 2 | |
17 lut 14:35
Jerzy:
Jak widzisz podstawienie i tak skazuje Cię na liczenie przez części.
17 lut 14:46