kot
PrzyszlyMakler: Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie dwie liczby ze zbioru
{1,2,3,...,12,13}. Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że suma wylosowanych liczb będzie
nieparzysta, pod warunkiem, że jedna z liczb to będzie 8.
P(A/B) = P(AnB)/P(B)
| | | |
Dwie liczby mogę wylosować na | sposobów tj. 78 |
| | |
|B|= ósemkę mogę wylosować na 1 sposobów, a dobrać do niej liczbę na 12 sposobów, więc moc
| | 12 | |
zbioru B to 12. P(B) = |
| |
| | 78 | |
P(AnB)= To prawdopodobienstwo wylosowania liczby 8 i liczby nieparzystej.
| | 7 | |
Par opisujących zdarzenie jest 7. P(AnB) = |
| |
| | 78 | |
Dobrze?