Całki
Kasia: Jak rozwiązać ∫cos2(4x)
17 lut 13:01
bo tak: najpierw dopisz "dx" potem podstaw 4x=t dalej sobie poradzisz
17 lut 13:02
Kasia: On zapomniałam o dx. Po postawieniu t, należy cos zamienic z jedynki trygonometrycznej?
17 lut 13:03
Jerzy:
To nic nie daje ..
| | 1 + cos(8x) | |
= ∫ |
| dx ... teraz rozbij na dwie całki. |
| | 2 | |
17 lut 13:04
bo tak: cos2α=cos2α−sin2α przekształć i podstaw jeszcze za sin2α=1−cos2α
17 lut 13:06
bo tak: | | 1 | | cos2t+1 | |
ostatecznie masz |
| ∫ |
| dt |
| | 4 | | 2 | |
17 lut 13:07
Jerzy:
Nie słuchaj bzdur.
17 lut 13:07
bo tak: Jerzy chyba coś ci się pomieszało w głowie
17 lut 13:09
Jerzy:
Jeśli dla Ciebie kluczowym ruchem przy tej całce jest podstawienie 4x = t ,
to tak ... pomieszało mi się w głowie.
17 lut 13:14
bo tak: niczym jak dziecko się zachowujesz
17 lut 13:16