Warunek konieczny istnienia elstremum funkcji
Dadziu: Sprawdzić, czy dla funkcji y=(x+1)e
2x w punkcie x
0=1 spełniony jest warunek konieczny
istnienia ekstremum funkcji.
o ile dobrze robię to pochodna wychodzi mi e
2x+(x+1)(e
2x*2)
później przyrównuję do 0:
e
2x+(x+1)*2e
2x, wyciągam e
2x
e
2x(1+(x+1)*2=0, dzielę przez e
2x
1+2x+2=0
2x+3=0
x=−6
Mój wykładowca wymaga od nas tego, a nie dał nam materiałów do nauki. Z internetu
wywnioskowałem, że to ma być mniej więcej w ten sposób.
Poproszę o pomoc, co pominąłem i co mam zrobić z x
0. Uczę się na egzamin i stoję w miejscu

.
Bardzo dziękuję za pomoc.