Równanie wielomianowe z parametrem
Zdolna: Pilnie proszę o pomoc.
Dla jakich wartości parametru m pierwiastki x1 x2 x3 równania x3−9x2+26x+m=0 spełniają
warunki x2=x1+r i x3=x1+2r? Wyznacz rozwiązania tego równania.
Wiem, że był już podobny temat założony, jednak prosiłabym o rozwiązanie zadania za pomocą
wzorów Viete'a.
17 lut 11:42
17 lut 11:50
Zdolna: Dzięki, chodziło mi raczej o wzory Viete'a stopnia trzeciego, przepraszam za brak uzupełnienia
informacji.
x1+x2+x3=−p
x1*x2+x1*x3+x2+x3=q
x1*x2*x3=−r
Da radę z tego?
17 lut 11:55
Adamm: nie wiadomo czy równanie ma 3 różne pierwiastki rzeczywiste
czy potrafisz powiedzieć dla jakich m równanie ma 3 różne pierwiastki?
17 lut 11:56
Zdolna: A nie, przepraszam, jest okej. Tylko −d? Co tam wpisać? W tym zadaniu to będzie m?
17 lut 11:56
yht:
x
3−9x
2+26x+m
a=1, b=−9, c=26, d=m
| | c | |
30: x1*x2 + x1*x3 + x2*x3 = |
| |
| | a | |
1
0: x
1+x
1+r+x
1+2r = 9
2
0: x
1*(x
1+r)*(x
1+2r) = −m
3
0: x
1(x
1+r)+x
1(x
1+2r)+(x
1+r)(x
1+2r) = 26
1
0: 3x
1+3r = 9 → r = 3−x
1
podstawiam do 3
0:
x
1(x
1+3−x
1) + x
1(x
1+2(3−x
1)) + (x
1+3−x
1)(x
1+2(3−x
1)) = 26
x
1 * 3 + x
1(6−x
1) + 3(6−x
1) = 26
3x
1 + 6x
1 − x
12 + 18 − 3x
1 = 26
−x
12 + 6x
1 − 8 = 0
Δ = 36−4*(−1)*(−8) = 4
√Δ = 2
Będą dwa przypadki:
| | −6−2 | |
x11 = |
| = 4, wtedy r = 3−x1= 3−4 = −1 |
| | −2 | |
| | −6+2 | |
x12 = |
| = 2, wtedy r=3−x1 = 3−2 = 1 |
| | −2 | |
1. przypadek: x
1 = 4, r = −1
2. przypadek: x
1 = 2, r = 1
Wyznaczam parametr m oraz rozwiązania x
2, x
3 dla każdego z dwóch przypadków, z równania 2
0:
1. przypadek:
x
1*(x
1+r)*(x
1+2r) = −m
4(4−1)*(4−2) = −m
4*3*2 = −m
m = −24
x
2 = x
1+r = 4−1 = 3
x
3 = x
1+2r = 4−2 = 2
2. przypadek:
x
1*(x
1+r)*(x
1+2r) = −m
2*(2+1)*(2+2) = −m
2*3*4 = −m
m = −24
x
2 = x
1+r = 2+1 = 3
x
3 = x
1+2r = 2+2 = 4
−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−=−
Odp. m = −24, rozwiązania to: x
1=4, x
2=3, x
3=2 lub x
1=2, x
2=3, x
3=4
17 lut 12:01
Zdolna: Wspaniale! Dziękuję bardzo yht
17 lut 12:04