Pomocy przy całkach
Paweł: Witam jak obliczyć te całki bo nie mam pojęcia jak to ugryźć...
1) ∫ ( 2x3 − 5x − 33√x − 7ex − 5sinx − 4√1−x2 ) dx
2) ∫ xsinx dx −> nie wiem jak zrobić całkę oznaczoną w tym programie więc napiszę, że u góry
jest π a na dole 0
Proszę pomóżcie....
17 lut 11:41
Jerzy:
1) rozbij na całki elementarne ( wynik tej ostatniej, to: − 4arcsinx
1) przez części:
v' = sinx u = x
v = −cosx u' = 1
potam podstawiasz w wyniku granice całkowania.
17 lut 11:43
Paweł: Jeszcze mam takie trzy kłopotliwe całki, jak je ugryźć przez części ?
u góry 5 na dole 1 (jak to zapisać tutaj poprawnie ? )
1√3x+1 dx
oraz
∫
x2√4−x2
17 lut 14:17
Jerzy:
1) podstawienie: √3x + 1 = t
2) podstawienie: x2 = t
3) niejasny zapis
17 lut 14:21
Sztok: rozpisz sobie x
4 jako (x
2)
2 i wez t = x
2
17 lut 14:22
17 lut 14:31
Jerzy:
3)
podstawienie: x = 2sint dx = 2costdt
| | 1 − cos(2t) | |
dojdziesz do całki: 4∫sin2tdt ... i wykorzystasz: sin2t = |
| |
| | 2 | |
17 lut 14:40
Jerzy:
3)
| | 4 − x2 | | 1 | |
inny sposób : = − ∫ |
| dx + 4∫ |
| dx = |
| | √4−x2 | | √4−x2 | |
| | 1 | |
= −∫√4 − x2dx + 4∫ |
| dx |
| | √4−x2 | |
17 lut 14:55
Mariusz:
3)
przez części
| | (−x) | |
∫(−x) |
| dx=−x√4−x2+∫√4−x2dx |
| | √4−x2 | |
| | x2 | | 4 | | x2 | |
∫ |
| dx=−x√4−x2+∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| | √4−x2 | | √4−x2 | | √4−x2 | |
| | x2 | | dx | |
2∫ |
| dx=−x√4−x2+4∫ |
| |
| | √4−x2 | | √4−x2 | |
| | x2 | | 1 | | dx | |
∫ |
| dx=− |
| x√4−x2+2∫ |
| |
| | √4−x2 | | 2 | | √4−x2 | |
x=2t
dx=2dt
| | dt | | 2 | | dt | |
2∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | √4−4t2 | | 2 | | √1−t2 | |
| | x2 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx=− |
| x√4−x2+2arcsin( |
| )+C |
| | √4−x2 | | 2 | | 2 | |
18 lut 10:17