Rozwiąż równanie. W którym lewa strona jest sumą zbieznego ciagu geometrycznego.
Dawidp97: Rozwiąż równanie.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...=7−2x |
| 4−x | | (4−x)2 | | (4−x)3 | |
W którym lewa strona jest sumą zbieznego ciagu geometrycznego.
Mozecie z tym pomóc? Nie rozumiem tego zadania
17 lut 11:10
Jerzy:
Założenie: x ≠ 4
| | 1 | |
q = |
| i warunek: |q| < 1 |
| | 4 − x | |
17 lut 11:35
Dawidp97: | | 5 | |
Tyle wiem. Wszystko zrobiłem i wyszedł mi wynik X1=−4 a x2 = |
| . Może ktoś sprawdzić czy to |
| | 2 | |
jest dobrze?
17 lut 11:51
Jerzy:
Skoro wiesz, to po co wrzucasz zadanie ?
17 lut 11:52
Dawidp97: Bo nie jestem go pewny, a jeśli ktoś je rozwiąże to będę wiedział na czym stoję, ewentualnie
zobaczę gdzie mam błąd.
17 lut 11:57
Jerzy:
To pokaż ile wyszła Ci lewa strona równania ?
17 lut 11:59
Dawidp97: Właśnie chyba źle zrobiłem bo zrobiłem, że a1/1−q=7−2x, wyszło mi równanie kwadratowe i dwa
wyniki które podałem wyżej. Chyba nie o to chodzi w tym zadaniu, co nie?
17 lut 12:04
Jerzy:
Pokaż lewą stronę .
17 lut 12:07
Dawidp97: Nic z lewą stroną nie robiłem. To jest pewnie dalsza część zadania, której nie zrobiłem. Możesz
wytłumaczyć to zadanie?
17 lut 12:10
Jerzy:
To skąd masz podane wyniki ?
Podsumujmy, nie masz bladego pojecia jak to zrobić, więc raczej podziękuj za pomoc,
a nie udawaj Niemca i nie twierdź: "Tyle wiem". Ty nic nie wiesz w temacie tego zadania.
17 lut 12:14
Dawidp97: Ile razy mam pisać że postawiłem pod wzór na sumę dane które mam, czyli a1/1−q=7−2x. Gdzie a1 i
q = 1/4−x. Wyszło 1/3−x = 7−2x. Pomnozylem przez 3−x i wyszło równanie kwadratowe z której
policzyłem delte, a z delty dwa wyniki X1 x2 które podałem wyżej
17 lut 12:19
Jerzy:
| | 5 | |
Rozwiązania równania kwadratowego: x = 4 lub x = |
| |
| | 2 | |
Pierwsze odpada z założenia.
17 lut 12:24