pochodne 2 rzedu
bartek: K(x,y)=2x2+3y2−xy gdzie x wielkosc produkcji piłeczek typu 1 a y wielkosc produkcji piłeczek
typu 2
a) oblicz koszt krancowy wzgledem wielkości produkcji piłeczek typu 2 dla x0 =3 y0 =2
b)wyznacz elastycznsoc czastkowa wzgledem wielkości produkcji piłeczek typu 1 dla x0 =3 i
y0=2
17 lut 09:49
bartek: pomoże ktoś ?
17 lut 09:56
Jerzy:
b)
| | 4x − y | |
Exf(x,y) = |
| *x |
| | 2x2+3y2 − xy | |
| | 6y − x | |
Eyf(x,y) = |
| *y |
| | 2x2 + 3y2 − xy | |
i podstaw podane wrtości.
17 lut 10:03
bartek: jak to obliczyłes

najpierw pochodna po x i y a potem ?
17 lut 10:05
bartek: a wiesz moze jak a

bo mam wzór ze K'(x
0)= K(x
0 +1) −k(x
0) ale nie wiem jak to podstawiac
17 lut 10:07
bartek: a dobra a) wiem

a pomożesz z b?
17 lut 10:09
Jerzy:
b) Tak, to pochodne cząstkowe.
17 lut 10:10
bartek: a co z tym kosztem krancowym pomożesz ? bo tam sie pomliłem bo B wiem a tego a nie bardzo
17 lut 10:18