matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Xxx:
2tgxcosx+1=2cosx+tgx
17 lut 09:04
Jerzy:
⇔ 2tgxcosx + 1 − 2cosx − tgx = 0 ⇔ 2cosx(tgx −1) − (tgx − 1) = 0 ⇔ ⇔ (tgx − 1)(2cosx − 1) = 0
17 lut 09:14