ciaglosc funkcji w zbiorze
QWERTY: wyznacz zbiór wartości funkcji f:
| | 1 | |
f(x)= |
| , x∊<−5,3> |
| | x2+2x−24 | |
17 lut 00:19
Adamm: x≠−6, x≠4
mamy jedyne ekstremum, x=1 i jest to maksimum
f(−5)=..., f(1)=..., f(3)=...
17 lut 00:43
17 lut 01:03
17 lut 01:03
fx:
Prościej ............bez pochodnej
17 lut 01:08
Adamm: chciałem poprawić błąd
17 lut 01:15
fx:
| | 1 | |
f(x)= |
| x∊<−5,3> |
| | (x+1)2−25 | |
g(x)=(x+1)
2−25 x∊<−5,3>
g
min= −25 q
max=g(3)= −9
| | 1 | | 1 | |
to fmax=− |
| , fmin= − |
| |
| | 25 | | 9 | |
17 lut 01:19