Granica, którą trzeba policzyć chyba z użyciem liczby e. Ktoś pomoże?
Rafał: Granica
lim x→0 (1 + sinx)1/sin2x
inaczej
(1 + sinx) DO POTĘGI 1/sin2x
16 lut 23:17
Adamm: limx→0 (1+sinx)1/sin(2x) = limx→0 (1+sinx)[1/sinx]*(1/(2cosx)) = e1/2
16 lut 23:18
Rafał: Dzięki i tak nie rozumiem
16 lut 23:20
Rafał (prawdziwy autor tematu): Dzięki za pomoc. Ten "Rafał" z postem z 23:20 to jakiś przebieraniec
16 lut 23:22
Jack:
sin(2x) = 2sinxcosx
stad
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| * |
| |
| sin(2x) | | 2sinxcosx | | sinx | | 2cosx | |
x−>0
zatem
lim (1 + x)
1/x = 0
x−>0
zatem analogicznie dla naszego przykladu.
lim ((1+sinx)
1/sinx)
1/(2cosx)
x−>0
granica
x−>0
zatem ta czesc ((1+sinx)
1/sinx) bedzie dazyc do e,
zatem mamy e
1/2
16 lut 23:24
Rafał: Jack
16 lut 23:28
Rafał (prawdziwy autor tematu): Jack, a możesz powiedzieć o co tak naprawdę w tym chodzi?
16 lut 23:39
Adamm: w poście
Jacka powinno być
| | 1 | |
zamiast limx→0 (1+ |
| )x = 0 to limx→∞ (1+1/x)x = e |
| | x | |
oraz lim
x→0 (1+x)
1/x = e
16 lut 23:47
Jack: tak, e*
17 lut 00:11
Rafał (prawdziwy autor tematu): Ok, wszystko już rozumiem, zadanie zrobione, dzięki za pomoc
17 lut 00:58