1 | 1 | 1 | |||
+ | + | +...=7−2x. | |||
4−x | (4−x)2 | (4−x)3 |
1 | ||
a1 = | x ≠ 4 | |
4 − x |
1 | ||
q = | ||
4 − x |
1 | ||
Jeżeli I | I < 1, to lewą stronę można zapisać | |
4 − x |
a1 |
|
| 1 | |||||||||||||||||||
= | = | = | ||||||||||||||||||||
1 −q |
|
| 3 −x |
1 | |
= 7 − 2 x | |
3 − x |
13 − 3 | 13 + 3 | |||
x = | = 2,5 lub x = | = 4 − odpada | ||
4 | 4 |
1 | 1 | 2 | ||||
q = | = | = | < 1 | |||
4 − 2,5 | 1,5 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |