granica
Zuzia: Oblicz granicę ciągu:
16 lut 23:01
Adamm: używając twierdzenia Stolza wystarczająco długo dostaniemy granicę
16 lut 23:10
Borys: a czy móglbys to rozwinąc?
16 lut 23:30
Adamm: nie
granica jest zbyt skomplikowana, nie mam ochoty używać twierdzenia Stolza aż 5 razy
inaczej
| | x5−1 | |
przyjmujemy że jest to funkcja f(x)= |
| |
| | 2x+1 | |
| | x5−1 | | 5x4 | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = |
| | 2x+1 | | 2xln2 | |
| | 5! | |
... = limx→∞ |
| = 0 |
| | 2xln52 | |
granica funkcji jest ogólniejsza od granicy ciągu
z tej granicy wynika granica a
n→0
16 lut 23:36