ekstrema lokalne
Pomocy: | | |x2+2x−3| | |
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji (o ile istnieją) d) f(x)= |
| |
| | x2 | |
16 lut 22:58
cosinusx:
D
f=R\{0}
g(x)=x
2+2x−3
Δ=4+12=16
| | ⎧ | x2+2x−3 gdy x∊(−∞;−3>u<1,∞) | |
| |g(x)|= | ⎩ | −x2−2x+3 gdy x∊(−3;0)u(0;1) |
|
| | ⎧ | (x2+2x−3)/x2 gdy x∊(−∞;−3>u<1,∞) | |
| f(x)= | ⎩ | (−x2−2x+3)/x2 gdy x∊(−3;0)u(0;1) |
|
I teraz pochodną trzeba policzyć w zależności od przedziału x.
17 lut 09:57
cosinusx: 1)
x∊(−
∞;−3>u(<1;
∞)
| | (2x+2)x2−(x2+2x−3)2x | |
f'(x)= |
| = |
| | x4 | |
| | 2x3+2x2−2x3−4x2+6x | | −2x2+6x | | −2x+6 | |
|
| = |
| = |
| |
| | x4 | | x4 | | x3 | |
17 lut 10:02
Pomocy: 2)
xe(−3,1)
x=3 nie należy do dziedziny.
czyli ekstremum jest x=3 tak
17 lut 10:35
cosinusx: x=3 nie należy do przedziału tej części funkcji, więc musimy ten przypadek odrzucić, a innych z
przypadku 2) nie ma.
Należy jeszcze w 1) sprawdzić, czy x=3 jest ekstremum, bo na razie jest tylko punktem
podejrzanym o bycie ekstremum (spełnia warunek konieczny, ale nie wystarczający)
17 lut 10:52
Pomocy:

Przepraszam że nic nie umiem...
czyli musze sprawdzić otoczenie x
0
czyli w f(3) jest maximum lokalne
17 lut 10:59
Pomocy: to dobrze?
17 lut 11:33