matematykaszkolna.pl
całkując przez części oblicz Borys: (na górze całki jest 1, a na dole 0) ∫xe−3xdx Jak to zrobić? Morduje się z tym już dużo czasu i nie wiem nawet jak zacząć, pomóżcie, proszę ten jeden przykład jakby ktoś mógł zrobić krok po kroku, będę dozgonnie wdzięczny. Wiem, że trzeba najpierw na części ale to jak? ∫xe−3xdx =x*e−3xdx=x*e−3x−∫e−3x*1=x*e−3x−∫e−3xdx=x*e−3x−e−3x+C=e−3x(x−1) Mam tylko takie rozwiązanie i pewnie złe, jak tak proszę mi po kroku wytłumaczyć jak ktoś ma siły i chęci emotka Jak już wyliczę przez części tą całkę to jak dalej wyliczyć skoro jest ona oznaczona, gdzie na dole całki = 0,a u góry = 1? Dziękuję z góry za pomoc emotka
16 lut 22:56
'Leszek: Powinno byc : u = x ⇒ u ' = 1
 e−3x 
v ' = e−3x ⇒ v = −

3 
Zatem calka :
 e−3x e−3x e−3x 
∫ xe−3xdx = −x*

+ ∫ e−3x/3 dx = −x *

3 3 9 
Wystarczy podstawic granice .Powodzenia ! Najlepiej wynik calkowania sprawdzamy przez obliczenie pochodnej otrzymanego wyniku .
16 lut 23:14
Jack:
 1 
∫ e−3xdx = e−3x * (−

)
 3 
mozna to zapamietac np, w sposob podobny do pochodnej zlozonej. Kiedy policzymy pochodna zewnetrzna, potrzebna nam jest jeszcze wewnetrzna pochodna z (−3x) to − 3, a ze calka to odwrotnosc pochodnej to bierzemy odwrotnosc czyli −1/3 tak samo np. ∫ cos(10x) dx wiadomo, ze ∫cosx dx = sinx + C a pochodna z 10x to 10, zatem odwrotnosc 10 to 1/10 czyli
 1 
∫ cos(10x) dx =

* sin(10x) + C
 10 
16 lut 23:20