całkując przez części oblicz
Borys: (na górze całki jest 1, a na dole 0) ∫xe
−3xdx
Jak to zrobić? Morduje się z tym już dużo czasu i nie wiem nawet jak zacząć, pomóżcie, proszę
ten jeden przykład jakby ktoś mógł zrobić krok po kroku, będę dozgonnie wdzięczny.
Wiem, że trzeba najpierw na części ale to jak? ∫xe
−3xdx
=x*e
−3xdx=x*e
−3x−∫e
−3x*1=x*e
−3x−∫e
−3xdx=x*e
−3x−e
−3x+C=e
−3x(x−1)
Mam tylko takie rozwiązanie i pewnie złe, jak tak proszę mi po kroku wytłumaczyć jak ktoś ma
siły i chęci
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Jak już wyliczę przez części tą całkę to jak dalej wyliczyć skoro jest ona oznaczona, gdzie na
dole całki = 0,a u góry = 1?
Dziękuję z góry za pomoc
'Leszek: Powinno byc :
u = x ⇒ u ' = 1
| e−3x | |
v ' = e−3x ⇒ v = − |
| |
| 3 | |
Zatem calka :
| e−3x | | e−3x | | e−3x | |
∫ xe−3xdx = −x* |
| + ∫ e−3x/3 dx = −x * |
| − |
| |
| 3 | | 3 | | 9 | |
Wystarczy podstawic granice .Powodzenia !
Najlepiej wynik calkowania sprawdzamy przez obliczenie pochodnej otrzymanego wyniku .
Jack:
| 1 | |
∫ e−3xdx = e−3x * (− |
| ) |
| 3 | |
mozna to zapamietac np, w sposob podobny do pochodnej zlozonej.
Kiedy policzymy pochodna zewnetrzna, potrzebna nam jest jeszcze wewnetrzna
pochodna z (−3x) to − 3, a ze calka to odwrotnosc pochodnej to bierzemy odwrotnosc
czyli −1/3
tak samo np.
∫ cos(10x) dx
wiadomo, ze ∫cosx dx = sinx + C
a pochodna z 10x to 10, zatem odwrotnosc 10 to 1/10
czyli
| 1 | |
∫ cos(10x) dx = |
| * sin(10x) + C |
| 10 | |