Jack: zrobmy z tego 2 ciagi, jeden dla parzystych drugi dla nieparzystych
1) dla nieparzystych
a
1 = 1
a
3 = 5
a
5 = 9
a
7 = 13
...
a
101 = 201
widzimy ze jest to ciag arytmetyczny o roznicy r = 4
policzmy ile jest wyrazow aby skorzystac ze woru na sume.
201 = 1 + (n−1)4
4n = 200+4
n = 51
oczywiscie mozna bylo po prostu podzielic 101/2, wynik czesci calkowitej to 50,
a ze wyrazy zaczynaja sie na a
1 i koncza a
101 to dla nieparzystych musi byc 51
dla parzystych 50
zatem suma nieparzystych :
| | 1 + 201 | |
Snp = |
| *51 = 101*51 |
| | 2 | |
Teraz parzyste
a
2 = − 3
a
4 = − 7
a
6 = − 11
...
a
100 = − 199
wiemy ze ilosc to 50 zatem
| | −3 − 199 | |
Sp = |
| * 50 = − 101 * 50 |
| | 2 | |
Suma = S
np + S
p = 101 * 51 − 101*50 = 101(51−50) = 101