Liczby zespolone
Maciej : Oblicz: (1−i)
10
| | 7 | | 7 | |
Doszedłem do momentu: zn= 32(cos10x |
| + isin10x |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
I co dalej? Proszę o pomoc
16 lut 22:20
karty do gry: (1 − i)10 = (−2i)5 = −25 * i = − 32i
16 lut 22:21
Maciej : A czy (−√3 +i)5 da sie obliczyc rownież w tak prosty sposób?
16 lut 22:26
karty do gry: Jeśli dobrze pamiętam to (−√3 + i)6 = −64
16 lut 22:28
Jack:
tak, mozna w prosty sposob.
(−√3 + i)6 = ((−√3+i)3)2 = (−8i)2 = 64i2 = − 64
16 lut 22:35
Jack: mala pomylka.
(−√3+i)3 = 8i
ale wynik pozostanie ten sam.
Co do tego to :
(−√3+i)5 = (−√3+i)3 * (−√3+i)2 = (8i) * (3 − 2√3i − 1)
= 8i * (2 − 2√3i) = 16i + 16√3
16 lut 22:37