Oblicz objętość czworościanu o wierzchołkach
Norbert: Oblicz objętość czworościanu o wierzchołkach A(−2, 0, 1), B(0, −1, 0), C(2, 3, 0), D(0, 1, 3)
Skąd wiedzieć jak zapisać wektory?
Bo wiem, że robiąc zadanie trzeba napisać wektory np.
wektor AB = [−1,1,2], wektor AC, Wektor AD...
To pierwsze pytanie

Później muszę skorzystać ze wzoru:
V= 1/6 * wyznacznik macierzy tych wektorów.
I dlaczego ten wzór tak wygląda? Jak będzie wyglądał dla trójkąta?
Jak policzyć Pole, a nie objętość?
Mila:
1)
A(−2, 0, 1), B(0, −1, 0), C(2, 3, 0), D(0, 1, 3)
AB
→=[0+2,−1−0,0−1]=[2,−1,−1] od wsp. końca odejmujesz wsp. początku wektora
AC
→= [4,3,−1]
AD
→=[2,1,2]
W:
2,−1,−1
4,3,−1
2,1,2
det(..)=26
| | 1 | |
Vczworościanu= |
| *||(AB→ x AC→) o AD→|| |
| | 6 | |
Dlaczego taki wzór? Na pewno masz w notatkach z wykładu, albo szukaj w podręczniku.
2) pole ΔABC:
| | 1 | |
PΔ= |
| *||AB → x AC→|| ( iloczyn wektorowy zastosowany , czyli |
| | 2 | |
Iloczyn wektorowy możesz policzyć z wyznacznika macierzy:
i j k
2,−1,−1
4,3,−1
det(..)=4i−2j+10k
| | 1 | | √120 | |
PΔ= |
| *√42+22+102= |
| |
| | 2 | | 2 | |