Znaleźć równanie płaszczyzny
jacek: Witam, prosiłbym o sprawdzenie wyniku do zadania:
Znaleźć równanie płaszczyzny równoległej do płaszczyzny 2x−6y+3z+5=0 i oddalonej od
niej o 3.
Moja odpowiedź 2x−6y+3z+26=0 lub 2x−6y+3z−16=0
oraz zadanie Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(−1, −1, 2) i prostopadłej
do
płaszczyzn 2x−4y+2z−7=0 i x+2y−2z+15=0
Moja odpowiedź 4x+6y+8z−6=0 a niby powinna być : 2x+3y+4z−3=0
Która jest poprawna?
16 lut 22:16
jacek: ok drugie nie zauważyłem że jest to samo, ale pierwsze
16 lut 22:21
Mila:
(1) dobrze.
16 lut 22:36
Saizou :
n1=(2,−4,2)
n2=(1,2−2)
n3=n1 x n2= (4,6,8)
π: 4x+6y+8z+a=0
π(A)=−4−6+16+a=0⇒a=−6
π: 4x+6y+8x−6=0
π: 2x+3y+4z−3=0
16 lut 23:51