Całka
Jack:
mam całkę po obszarze
a całka to
D
jednak to bym potrafil obliczyc dla dydx...
jak moge zmienic z dxdy na dydx?
16 lut 22:08
Adamm:

musisz po prostu przyjąć inne granice
16 lut 22:16
Jack: kurcze, nie wiem jak to zamieniles.
Jesli odwroce osie X i Y i odczytam z rysunku to ok.
Ale tak bez tego to nie wiem.
16 lut 22:27
Adamm: to odwróć
16 lut 22:29
Jack: | 2 | |
| ≤ x ≤ 2 <−− tu nie powinno byc 2y ? |
| y | |
16 lut 22:30
Jack: 1/2y *
16 lut 22:31
Adamm: 2y? czemu?
16 lut 22:31
Jack: 1/2y
16 lut 22:32
Jack: tak wynika z rysunku po obroceniu
16 lut 22:33
Adamm: jakie są jeszcze raz ograniczenia?
bo chyba myślimy o czymś innym
16 lut 22:34
Jack: faktycznie, bo ja napisalem tylko jeden obszar z dwoch...
ogolnie to mamy proste y=2x,y=2/x,y=4
i z tego podzielilem na 2 obszary...
Przepraszam za wprowadzenie w blad.
16 lut 22:39
Adamm:

to teraz jest łatwiej
16 lut 22:41
Jack: dobra, zgadza sie, dziekuje bardzo

jednakze nadal nwm jak to ciekawie zamieniasz
16 lut 22:42
Adamm: np. masz funkcję
y=2x to y/2=x
i widzisz z rysunku że x=y/2 jest z prawej od x więc musi go z prawej ograniczać
czy to ma sens?
16 lut 22:43
Jack: no jakis ma

dzieki bardzo
16 lut 22:46