przekroj
szescian: Sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy. Plaszczyzna ta tworzy z
podstawa kat α. Dla jakich wartosci cosα otrzymany przekroj jest trojkatem?
16 lut 21:45
'Leszek: Zrob rysunek i wes pod uwage trojkat prostokatny w ktorym jedna przyprostokatna
jest krawedz boczna czyli wysokosc a szescianu , zas druga przyprostokatna
jest polowa przekatnej podstawy szescianu i wowczas
przeciw prostokatna w tym trojkacie ma dlugosc
L
2 = a
2 + ( a
√2/2)
2 ⇒ L= a*
√3/2
| | a√2/2 | |
Czyli cos α = |
| = √3/3 |
| | a√3/2 | |
16 lut 22:44
Mila:
α≈54,7
o
| | π | |
cosx jest funkcją malejącą dla α∊(0, |
| ) stąd |
| | 2 | |
przekrój jest trójkątem dla α takiego, że
0<α≤54,7
o
cos0
o>cosα≥cos54,7
o
16 lut 22:56
'Leszek: Pisze uzywajac komorki i nie mam mozliwosci rysowania i nie wszystkie
symbole mi wchodza , P.Mila podala pelne rozwiazanie zadania !
16 lut 22:59