Rozwiąż układ równań
Norbert: Jak rozwiązać układ równań? Algebra
Układ równań jest z kilkoma niewiadomymi czyli trzeba użyć macierzy z tego co wiem.
Zadania z użyciem Cramera potrafię ale na teście będę miał równania gdzie nie mam użyć cramera.
Oto przykład:
2x − 3y + z − u = 1
−4x + 6y − 2z + 4u = −2
−2x + 3y − z + 3u = −1
Proszę mi krokami wytłumaczyć jak to zrobić albo nawet rozwiązać.
Tylko proszę o nie rozwiązywanie drogą na skróty czy coś, bo nie załapię, a chodzi mi o
nauczenie się, a nie rozwiązanie przykładu
16 lut 21:22
Norbert: Tak ciężkie to jest?
16 lut 21:52
Adamm: dowolne liczby x, y, z na płaszczyźnie 2x−3y+z=1 oraz u=0 spełniają równanie
16 lut 21:56
Adamm: sumując pierwszy wiersz z ostatnim mamy u=0
podstawiając do układu widzimy że sprowadza się jedynie do równania 2x−3y+z=1
16 lut 21:57
Norbert: A możesz mnie tego nauczyć na innym przykładzie? Tak żeby nie było aż tak prosto?
Bo to jest algebra i na kolokwium facet da coś cięższego
16 lut 22:09
Norbert: Proszę o pomoc

Na jutro musiałbym to umieć
16 lut 22:51
Mila:
2x − 3y + z − u = 1
−4x + 6y − 2z + 4u = −2
−2x + 3y − z + 3u = −1
Masz więcej niewiadomych niż równań , przyjmij u jako parametr
2x−3y+z=1+u
−4x+6y−2z=−2−4u
−2x+3y−z=−1−3u
============= (1)+(3)
0=−2u stąd u=0
Masz układ:
2x−3y+z=1
−4x+6y−2z=−2 /:2⇔−2x+3y−z=−1
−2x+3y−z=−1
===========
Każda trójka liczb (x,y,z,0) spełniająca jedno z równań spełnia pozostałe równania
Przykłady to Ty musisz podać, przecież masz jakieś zbiory, podręczniki.
16 lut 23:31
XL: a który teraz student ma jakieś książki ?
17 lut 09:20