tryg
Mirror2: Rozwiaz rownanie :
| sinx | | cosx | | 8sin2x | |
| + |
| = |
| |
| cosx | | sinx | | 3 | |
z lewej strony do wspólnego mianownika i jedynka tryg
Jakieś pomysły co dalej?
16 lut 20:32
Timor i pumba: Na starcie 0 punktow
dziedzina
poza tym sin2x= 2sinxcosx
16 lut 20:34
Mirror2: Sorry ale na komórce ciężko pisać i ograniczyłem się do tego
16 lut 20:38
Mirror2: Czyli Lewą stronę dalej przekształcić?
1/cosx sinx
Mogę to dać jako 2/sin2x
?
16 lut 20:46
aaa:
tak
16 lut 20:54
Mirror2: I jak dalej byście to rozwinęli?
16 lut 20:56
Timor i pumba: I co to da?
Przeciez po skroceniu dostaje
16 lut 20:56
Mirror2: No właśnie nic to nie da
16 lut 20:59
Mirror2: O ile wolno tak skracać
16 lut 21:00
Timor i pumba: Nie zalamuj
Istnieja tez rownania sprzeczne
16 lut 21:16
'Leszek: Nie wolno tak skracac ,trzeba przeniesc na jedna strone i wylaczyc sin 2x = 0
I wowczas 2x = kπ ⇒ x= kπ/2
16 lut 21:28
'Leszek: Ale te rozwiazania nie naleza do dziedziny , najpierw nalezy wyznaczyc dziedzine !
16 lut 21:31
Mirror2: Rozwiązanie to x= − π/6
x= − π/3
x= π/6
x= π/3
17 lut 20:19