kombinatoryka
Michal: Pomoże ktoś?
Zadanie: Ile osób liczy grupa, jeśli witając się każdy z każdym wykonanych zostanie dziesięć
uściśków?
16 lut 20:21
Michal: Wypisałem sobie tę możliwości i wyszło mi że przy 5 osobach wychodzi 10 usciskow ale nie wiem
czy to dobra droga.
16 lut 20:27
Mila:
n*(n−1)=20
5*4=20
n=5 − liczba osób
16 lut 20:28
Michal: dzięki własnie przed sekundą sam zrobiłem
16 lut 20:29
Mila:
Dobra Twoja metoda, ale musiałeś zgadywać i sprawdzać.
pierwsza osoba− 4 powitania
druga − 3
trzecia −2
czwarta −1
16 lut 20:31