matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Adam:
lim
x
3
+4x
2
+3x
x−>1
−
|x−1|
poza tym zadaniem mam pytanie gdy np lim zbiegało do 0 od lewej czyli np −0,1
lim
x
−0,1
to |x| było by |−0,1|=0,1 czyli
=−1
?
x−>0
−
|x|
0,1
16 lut 20:11
Adam:
()
16 lut 20:28
Pytający:
x
x
lim
x→0
−
= lim
x→0
−
= −1 (bo x<0 gdy x→0
−
)
|x|
−x
16 lut 20:33
Pytający:
x
3
+4x
2
+3x
x
3
+4x
2
+3x
8
lim
x→1
−
= lim
x→1
−
= [
] =
∞
|x−1|
−x+1
0
+
16 lut 20:40