Równania z jedną niewiadomą-liceum
Grzegorz: Wytłumaczy mi ktoś jak się robi krok po kroku takie przykłady? Przynajmniej początek:
| | (3X−2)(3X+2) | |
2x− |
| =3−3(x−1)2 |
| | 3 | |
i
16 lut 20:02
Timor i pumba: w celu pozbycia sie mianownika mnozymy
kazdy skaldnik przez 3
| | 9x2−4 | |
3*2x−3* |
| = 3*3−3*3(x−1)2 |
| | 3 | |
6x−(9x
2−4)= 9−9(x−1)
2
dalej Ty
16 lut 20:11
Mila:
1)
| | (3x)2−22 | |
2x− |
| =3−3*(x2−2x+1) |
| | 3 | |
| | 9x2−4 | |
2x− |
| =3−3x2+6x−3 /*3 |
| | 3 | |
6x−(9x
2−4)=9−9x
2+18x−9
6x−9x
2+4=−9x
2+18x /+9x
2
6x+4=18x /−6x
4=12x /:12
16 lut 20:13
Timor i pumba: W drugim pomnoz kazdy skladnik przez 10 (wspollny mianownik
16 lut 20:13
Grzegorz: Dziękuję
16 lut 20:17
DASSAAS: Robię teraz zadania, jednak czemu w tym pierwszym mnożę akurat przez 3?
16 lut 20:46
Timor i pumba: No to sprobuj pomnozyc prze jakolwiek inna liczbe np 5 czy 8 czy 7 i zobacz co dostaniesz
16 lut 20:52
Timor i pumba: A potem np przez 6 , 9 , 12 i wyciagnij wnioski
16 lut 20:53
DASSAAS: Ale mi chodzi ogółem do takich przypadek, a nie tylko o ten
16 lut 20:53
DASSAAS: No i jeszcze jest drugi
16 lut 20:55