matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz grancie ciagow podanych na zdjeciu
tyhi:
Oblicz bragnice ciagow
http://i.imgur.com/PNHUnuu.jpg
16 lut 19:56
Pytający:
c)
(2n−
√
4n
2
−2n
)(2n+
√
4n
2
−2n
)
lim
n→
∞
=
2n+
√
4n
2
−2n
4n
2
−4n
2
+2n
= lim
n→
∞
=
2n+
√
4n
2
−2n
1
1
= lim
n→
∞
=
1+
√
1−1/2n
2
d)
(2n+3)
3
(3n+8)
3
lim
n→
∞
=
(3n
2
+2n−5)
3
3
8
n
3
(2+
)
3
n
3
(3+
)
3
n
n
= lim
n→
∞
=
2
5
(n
2
)
3
(3+
−
)
3
n
n
2
3
8
(2+
)
3
(3+
)
3
n
n
2
3
3
3
= lim
n→
∞
=
= 2
3
= 8
2
5
(3+
−
)
3
n
n
2
3
3
16 lut 20:22
tyhi:
slicznie dziekuję
16 lut 20:23