proszę o rozwiązanie
Anna: niech an jest resztą z dzielenia liczby n2 przez 3 ( dla n ≥ 1) Oblicz sumę stu początkowych
wyrazów ciągu bn = na/sup>n określonego dla n ≥ 1
16 lut 19:37
Anna: czy mam zapisać ten ciąg
an = 3n2 +1 lub an = 3n2 +2
16 lut 20:38
Pytający: Ciąg an ma postać (k∊ℤ∧k>0):
a3k = 0, bo (3k)2=3(3k2)+0
a3k+1 = 1, bo (3k+1)2=3(3k2+2k)+1
a3k+2 = 1, bo (3k+2)2=3(3k2+4k+1)+1
16 lut 20:51
Pytający: Tyle pomogłem.
16 lut 20:51
Anna: a jak zapisać sumę stu początkowych wyrazów
16 lut 21:34
Anna: wiem że
kwadrat liczby niepodzielnej przez 3 daje zawsze resztę 1
ponawiam pytanie jak obliczyć sumę stu początkowych wyrazów ciągu bn= na/sup>n
16 lut 23:07
Saizou :
zadaj sobie pytanie: ile jest liczb niepodzielnych przez 3 w zbiorze liczby {1,2,...,100}
16 lut 23:13
16 lut 23:14
Anna: prawdę mówiąc nie wiem jak to zadanie rozwiązać
16 lut 23:28
Saizou :
możliwe reszty z dzielenia n2 przez 3 to {0,1}
1 otrzymamy gdy n nie jest podzielne przez 3
0 gdy n jest podzielne przez 3
to są wartości jakie przyjmuje nasz ciąg an
do sumy będę się liczyć tylko 1, bo 0 nie zmieni nam sumy
a1=1
a2=1
a3=0
a4=1
a5=1
a6=0
...
a100=1
a1+a2+a3+....+a99+a100=1+1+0+...+1=67
16 lut 23:34
Anna: dziękuję bardzo
16 lut 23:43