oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego szcześciokątnego
Oporny: Dany jest graniastosłup prawidłowy szcześciokątny. Oblicz pole powierchni tego graniastosłupa
wiedząc, że wszystkie krawędzi mają po 6 cm
16 lut 19:35
Oporny: Pomoże ktoś
16 lut 19:52
mm:
"oporny"? czy leń?
1/ w podstawie sześciokąt foremny o boku 6
2/ wszystkie ściany boczne( jest ich sześć) są kwadratami o boku 6
P
c= 2P
p+P
b
| | a2√3 | |
Pc=2* 6* |
| +6a2= .... podstawiaj dane i licz |
| | 4 | |
16 lut 20:51
16 lut 20:52
16 lut 21:16