Logika matematyczna
Top: Jaka jest wartość logiczna następujących zdań:
a.∨ (√x2=x)
x
b.∧(√x2=x)
x
c.∧[(x<0)⇒(x<2)]
x
d.∧[(x<0)⇒(x<−1)]
x
e.[⋁(x2 +5<0]⇒[∨(x2+x+1=0)]
x x
f.∨[(x2+1=0)⇒(x+1=0)]
x
g.[⋀(x<x+1)]⇒(2>3)
x
h.∧[(x<0)⇒((0,5)−x<4)]
x
i.[∨(√x2=x)]⇒[∧(√x2=x)]
x x
j.∧[x≥0⇒|x+1|≤2]
x
k.∧[(x>1)⇒(x+1>0)]
x
l.∨[(x<0)∧(x2−3x+2=0)]
x
m.(2 jest dzielnikiem liczby 15)⇔(15 jest liczbą parzystą)
n.[(2n−1)2 jest liczbą nieparzystą dla każdej liczby naturalnej n]∧[istnieje liczba naturalna
n, dla której liczba (2n−1)2 jest liczbą pierwszą]
16 lut 19:34
Janek191:
Odp.:np.
a) 1
b) 0
c) 1
d) 0
e) 1
16 lut 21:02