uzasadnij
gosia111: an=(n−1)(n−2)(n−3)(n−4)(n−5)+n
uzasadnij ze ciąg nie jest ciągiem arytmetycznym
an+1 − an = liczba naturalna + o to chodzi ?
16 lut 19:29
Adamm: to może być dowolna liczba, niekoniecznie naturalna
a1=0, a2=0, ..., a5=0 ale już a6=126
stąd już widać że ciąg nie jest arytmetyczny
mamy a6−a5=126 ale a5−a4=0
16 lut 19:39
gosia111: ale na końcu jest +n

to a1=1 a2=2 a3=3 a4=4
16 lut 19:40
Adamm: no tak
a1=1, a2=2, ..., a5=5 ale już a6=126
w każdym razie ciąg nie jest arytmetyczny
a6−a5=121 ale a5−a4=1
16 lut 19:41
gosia111: dziękuje
16 lut 19:44