zadania
jkjhj: zd28 Dwa wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne A(2,1),B(1,4).Punkt C znajduje się na osi
OY.Wyznacz wszystkie możliwe położenie punktu C takie że trójkąt ABC jest trójkątem
prostokątnym.
zd27 W sześcianie o krawędzi 6 odcięto naroża prowadząc płaszczyzny wyznaczone przez środki
krawędzi o wspólnym wierzchołku..Wyznacz pole powierzchni i objętość pozostałej bryły.
16 lut 19:23
cosinusx:

C leży na osi OY=> C(0,c)
1) AB jest jedną z przyprostokątnych
równanie prostej przechodzącej przez A i B
y=a
1x+b
1
1=2a
1+b
1
4=1a
1+b
1
−3=a
1
b
1=7
y=−3x+7
a
1=−3, więc druga przyprostokątna (która musi być do niej prostopadła) musi mieć współczynnik
kierunkowy
taki, że −3*a
2=−1
Dodatkowo druga przyprostokątna musi przechodzić przez punkt A lub B.
1.1 Druga przyprostokątna przechodzi przez A
A(2,1)
I ta prosta ma też przechodzić przez C:
| | 1 | |
Zatem C ma współrzędne C(0, |
| ) |
| | 3 | |
1.2 Druga przyprostokątna przechodzi przez B
B(1,4)
I ta prosta ma też przechodzić przez C:
| | 1 | |
Zatem C ma współrzędne C(0,3 |
| ) |
| | 3 | |
2) AB jest przeciwprostokątną
Zatem prosta zawierająca punkty C i A jest prostopadła do prostej zwierającej C i B
Prosta przechodząca przez A(2,1) i C(0,c)
y=a
4x+b
4
1=2a
4+b
4
c=0a
4+b
4
b
4=c
2a
4=1−b
4
Prosta przechodząca przez B(1,4) i C(0,c)
y=a
5x+b
5
4=1a
5+b
5
c=0a
5+b
5
c=b
5
a
5=4−c
A ponieważ są prostopadłe, to zachodzi a
4*a
5= −1
(1−c)(4−c)=−2
4−c−4c+c
2=−2
c
2−5c+6=0
Δ=25−24=1
c
1=2
c
2=3
Zatem C(0,2) lub C(03,)
| | 1 | | 1 | |
Odp. C może mieć następujące współrzędne: C(0,2), C(0,3), C(0, |
| ), C(0,3 |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
17 lut 10:40
Eta:
Można prościej ( z wykorzystaniem wektorów )
Jeżeli trójkąt ABC ma być prostopadły, to:
→ → → → → →
CA ⊥CB lub CA⊥AB lub CB⊥AB
z treści zadania :
A(2,1), B(1,4) , C(0,y)
z warunku prostopadłości wektorów mamy ( pomijam strzałki nad wektorami dla łatwości zapisu)
CA=[2,1−y] i CB=[1,4−y] ⇒ 2*1+(1−y)(4−y)=0 ⇒ y
2−5y+6=0 ⇒(y−2)(y−3)=0 ⇒y=2v y=3
C1(0,2), C2(0,3)
| | 1 | |
CA=[2,1−y] i AB=[1,−3] ⇒ 2−3+3y=0 ⇒ y= |
| |
| | 3 | |
C3(0,1/3)
| | 11 | |
CB=[1,4−y] i AB=[1,−3] ⇒ 1−12+3y=0 ⇒ y= |
| |
| | 3 | |
C4(0,11/3
17 lut 11:32
Eta:
2 sposób
Wystarczy skorzystać z warunku prostopadłości prostych
wyznaczyć współczynniki kierunkowe( bez wyznaczania równań prostych)
Jeżeli proste AC⊥BC to a
AC *a
BC= −1
to (1−y)(4−y}= −2 ⇒ ...........
y=2 v y=3
i podobnie
lub a
AC*a
AB= −1 lub a
BC*a
AB=−1
..........................
17 lut 11:53