matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica jest równa...
AndrzejZRosji:
Lim x −> 1/4 (4x−1)/(2 *
√
x
− 1)
16 lut 18:48
Mila:
Do przyjaciół Moskali : Przekształcam wyrażenie: x>0
4x−1
(2
√
x
−1)*(2
√
x
+1)
=
=2
√
x
+1
2
√
x
−1
2
√
x
−1
4x−1
1
lim
x→
1
4
= lim
x→
1
4
(2
√
x
+1)=2*
+1=2
2
√
x
−1
2
16 lut 19:15